Afbeelding invoegen  

‘Kunst is een essentieel onderdeel van het menselijk bestaan, de ultieme uiting van onze creatieve ziel.
Ik kan geen dag leven zonder kunst: zonder muziek te maken of te luisteren,
literatuur te lezen en poëzie te lezen of te schrijven.’ (Rik Kuppen)

Rik Kuppen is een jonge pianist met een brede interesse. Hij speelt alle muziek van Bach tot Berio en houdt ervan om zowel alleen als met verschillende ensembles op het podium te staan. Naast muziek is hij veel bezig met Duitse en Nederlandse literatuur en poëzie.

In de zomer van 2017 behaalde Rik zijn master diploma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij pianopedagoog Ellen Corver.

In het eerste jaar van zijn studie aan het conservatorium won hij de eerste prijs in de landelijke finale van het Prinses Christina Concours, dat hem gedurende zijn gehele verdere studie intensief heeft geholpen met concerten en verschillende tournees in onder andere Mexico, Malta en Kroatië.

In oktober 2017 won Rik een finaleplaats bij Dutch Classical Talent. In het kader hiervan heeft een tour door de concertzalen van Nederland plaatsgevonden tussen 18 september en 10 oktober 2018. Het programma wat hij hiervoor samenstelde was een voorstelling waarin poëzie, muziek, licht en acteren op een bijzondere wijze samensmolten. Hij maakte dit programma met regisseur Wim Trompert en dichter Myrte Leffring.

In februari 2019 stond Rik in de finale van de YPF Piano Competition, waar hij de derde prijs ontving.

Rik volgde verschillende masterclasses, onder andere bij Dmitri Bashkirov, Naum Grubert, David Kuijken, Johannes Meissl, Igor Roma, Ronald Brautigam en Reinbert de Leeuw. 
Verder kreeg hij veel lof van grote liedbegeleiders zoals Irwin Gage, Julius Drake, Helmut Deutsch en Graham Johnson en zangers zoals Christa Ludwig, Elly Ameling en Jard van Nes.

Samen met violisten Laura Lunansky, Coraline Groen, cellist Rogier Tamminga en altviolist startte hij het pianokwintet De Formule.
Een nieuw ensemble dat zich niet alleen richt op het klassieke repertoire en de conservatieve concertvorm, maar ook gebruik maakt van de nieuwe mogelijkheden van onze tijd.
In 2018 wonnen zij de de grote kamermuziekprijs.
Komend jaar doen zij mee aan het coachingstraject 'Festival Classique'.
Ook zullen ze in de zomer van 2019 in samenwerking met het NJO een voorstelling rondom het pianokwintet van Shostakovich maken.

Met klarinettist Jelmer de Moed vormt Rik al jaren een vast duo. Onlangs waren zij te gast in het segment 'jonge helden' van het programma Podium Witteman. Zij volgen samen intensief lessen bij verschillende docenten in Duitsland en Nederland.

Rik heeft van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds een Steinway&Sons O-vleugel in bruikleen.